Historien til brettspillet Mahjongg

Myten

Det er få spill hvor historien er så tåkebelagt av myter som Mahjongg. Mens noen mener spillet er over 2 500 år gammelt, kan man allikevel ikke bevise at det har vært spilt før etter midten av det nittende århundre. Det startet i Shanghai og har på kort tid gått fra å være et lokalt spill i Kina til å bli et spill som ble spilt over hele verden. Faktisk ble det i 1920-årene mangel på Elfenben generellt på grunn av den store populariteten.

Mahjongg er grovt oversatt «Kvitrende spurv». En av de mange mytene sier at grunnen til navnet er at Confucius (en kjent Kinesisk filosof) var veldig glad i fugler, og at han ca 500 BC oppfant dette spillet, og brukte det som et læremiddel når han reise rundt i Kina. Det er imidlertid såpass mange spill som kineserene mener stammer fra Confucius, og uten å ha funnet gamle spillebrikker ser mange på denne teorien som usannsynlig. De eldste brikkene som er funnet, er fra 1880 årene. . . .

Det er godt mulig at lignende spill er blitt spilt med papir kort (som også er oppfunnet i Kina), Ya-Pei er et av de eldste kortspillene som ligner på Mahjongg og kan føres tilbake til det Tiende århundre. En annen myte er at spillet ble oppfunnet til bruk eksklusivt hos adelen. For å understreke dette, forteller denne myten også at det var dødstraff om de vanlige kineserene spilte spillet.

Andre brikkespill, slik som Domino, har vært populært i Kina siden det 12. århundre, men siden mahjongg først er nevnt i skriftlig form i kinesisk litteratur sendt i det 19. århundre, må vi anse de overnevnte historier som altså rene myter.

Opprinnelsen

Det man er enige om, er at spillet mest sannsynlig har sitt utspring fra et gammelt kortspill, som heter Mah-tiae. Dette spillet har lignende brikker (kort) som mahjongg og har vært spilt i Kina siden det 15. århundre. Selve reglene for spillet ligner også mer på kortspill enn på andre brikke-spill. I dag kan man mest sammenligne med reglene til Rummy. Men hvem var den første som spilte mahjongg? Det eksisterer fire teorier:
  1. Det finnes gode beviser fra Kinesiske forskere på at Mahjongg kommer fra provinsene Kiangsu, Anhwei og Chekiang i nærheten av Shanghai. Det er kun fra dette området man finner noe skriftlig referanser til spillet fra før år 1900. Videre påstås det at oppfinneren var Hung Hsiu-Ch’uan, en Kantoneser som ledet et opprør og utnevnte seg selv som Keiseren av Nanking. Han var også kjent for søken etter nytelse og underholdning, så det er slett ikke umulig.
  2. En annen teori er at det stammer fra Ningpo i Chekiang, som er kjent for deres arbeid med utskjæringer i elfenben. Man mener at man gikk fra å spille kort til å spille med elfenbens-brikker, simpelthen for estetiske årsaker.
  3. Den tredje teorien er at noen brødre i Ningpo gikk fra å spille Ma-Tiao med kort til å spille med brikker og bambus rundt år 1870. En Magistrat såg dette og spredde spillet videre gjennom hele Chekiang området. Dette ble beskrevet av en T.E Pun, og det er ingen tvil om at kortspillet Ma-Tiao ligner såpass mye på Mah-jongg til at det kan komme derifra.
  4. En mer kynisk teori er at det kinesiske ordet for kort, «P’ai» betyr noe sånt som «spille rektangelt», og brukes uavhengig om det gjelder spill med papir, kort, bambus, bein, elfenbein eller annet materiale. Mange P’ai spill har blitt spilt både med kort og med brikker, så det er sannsynlig at Mahjongg ikke er «oppfunnet» av noen, men bare en videreføring av et kortspill.

Utbredelsen

En Amerikaner bosatt i Taiwan var den første fra Vesten som nevnte spillet, tidlig i det 20. århundre. Spillet begynte å spre seg videre til andre vestlige kort etter at noen Engelskmenn begynte å spille det i kafeer i Shanghai (kafeer hvor mange fra Vesten pleide å møtes). Etter noen få år ble Mahjongg eksportert til Japan, hvor klubber tok form allerede i 1907.

I kina ble det aldri laget noen offisielle regler for spillet, så de har utviklet seg stadig for hvert område/land spillet kom til. Derfor var reglene helt annerledes enn utgangspunktet når spillet kom til USA og til det Britiske imperiet i 1920-årene.

De gradvise endringene som etterhvert kom til, har gjort spillet til et matematisk og estetisk vakkert spill.

Spillet har utviklet seg med egne regler i de forskjellige regioner.

I dag er spillet populært verden over, og spilles både i klubber og på nett. Det du må merke deg, er at det som vi snakker om her, er brettspillet Mahjongg. De versjonene du vil finne her på mahjongg.no og ellers på nett er egentlig mer å betrakte som Mahjongg kabaler. Der spiller du mot deg selv, og da handler det kun om å få bort alle brikkene i oppsettet ved å ta vekk to og to like brikker.

Navnet

En ting til – hvordan skriver man egentlig navnet ? Her er det ingen fasit svar. Opprinnelig er navnet Mâ jiàng, men har siden blitt «oversatt» til både Mahjong, Majiang, Mah Jongg og Mahjongg. Det er den sistnevnte skrivemåte jeg ble kjent med spillet, og derfor heter da denne siden mahjongg.no

Les også artikkelen om symbolene på brikkene, hva betyr de ?


mahjongg.no er produsert av Nyland Online. Copyright © 2015 - 2019